Atatürk'e Hakaretten Tutuklanan Lise Öğrencisine 3 Yıla Kadar Hapis İstemi

TAKİP ET

İstanbul'da yaşanan olayda, lise öğrencisi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik tepki çeken hakaretler yaptı. Mahkeme tarafından hakkında tutuklama kararı verilen lise öğrencisi A.E.S. hakkında 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçunu işlediği gerekçesiyle 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. 

İstanbul'da bir lise öğrencisi, Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafına yönelik tepki çeken hakaretlerde bulununca tutuklandı. Lise öğrencisi, A.E.S., savcılık tarafından 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret' suçuyla iddianame hazırlandı.  

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianamede Siber Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nün hazırladığı raporada yer verdi. 

Raporda, 8 Temuuz 2023'te herkese açık kaynaklarda sanal devriye işlemi yürütülürken, sosyal medya platformundan bir hesapta paylaşıma rastlanıldığı belirtildi. 

Sosyal medya platformundaki paylaşımda Üsküdar'daki bir lisede eğitim gören lise öğrencisi A.E.S.'nin, Atatürk'ün hatırasına hakaret ettiğine yönelik ihbar niteliğinde görüntü ve yazıların olduğunun belirlendiği de iddianamede yer aldı. 

İhbarı değerlendiren Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri A.E.S.'yi 20 Eylül tarihinde gözaltına alarak emniyete götürüldüğü ve emniyetteki işlemlerinin ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandığı da iddianamede belirtildi. 

A.E.S.'nin ifadesinin de yer aldığı iddianamede, 11. sınıfta öğrenimine devam ettiği, videonun 2 yıl önce 9. sınıfta eğitim görürken çekildiği ve kendisinin fotoğraftaki şahsın Atatürk olduğunu bilmediğini ifade ettiği de belirtildi. 

3 Yıla Kadar Hapis Cezası Talep Edildi

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianamede, A.E.S.'nin "Atatürk Aleyhine İşlenen Suçlar Hakkında Kanun" kapsamında 1 yıl 6 aydan 4 yıl 6 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi. 

A.E.S.'nin 17 yaşında olması nedeniyle Türk Ceza Kanunu'nun 31. Maddesine göre talep edilen hapis cezası 3'te 1 oranında indirildi.  

17 yaşında olan A.E.S.'nin indirim oranı uygulandığında 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. 

Öte yandan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan A.E.S. hakkında takipsizlik kararı verdi.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk lise öğrencisi hakaret hapis cezası