Aşı Olmayanlar Okuldan Uzaklaştırılacak

TAKİP ET

Çocuklara dini sebeplerden dolayı aşı yaptırılmaması New York'ta yasaklandı. Kızamık gibi bulaşıcı rahatsızlıklara karşı aşılanmayan çocukların okuldan uzaklaştırılmasına yönelik kararı eyalet meclisinin her iki kanadı da onayladı.

Çocuklara dini sebeplerden dolayı aşı yaptırılmaması New York’ta yasaklandı. Kızamık gibi bulaşıcı rahatsızlıklara karşı aşılanmayan çocukların okuldan uzaklaştırılmasına yönelik kararı eyalet meclisinin her iki kanadı da onayladı.

Son zamanlarda Amerika’da yaygınlık gösteren kızamık salgını etkisini en fazla New York’ta gösterince çocuklara dini sebeplerden dolayı aşı yapılmaması yasaklandı. Kızamık gibi salgın etkisi olan rahatsızlıklara karşı aşılanmayan çocukların okuldan uzaklaştırılmasına yönelik kararı eyalet meclisinin her iki kanadı onayladı.

2018 yılının sonlarında etkili olmaya başlayan kızamık salgını Amerika’nın 10 eyaletinde etkisini gösterdi. Kızamık salgınından en fazla etkilenen yer ise New York oldu. Amerika’da etkili olan kızamık salgınından dolayı dini nedenlerden ötürü aşılanmayan çocuklar tartışma konusu oldu.

New York’un Queens ve Brooklyn semtlerindeki Ortodoks Yahudi ailelerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerde etkili olan kızamık salgını dolayısıyla yetkililer tarafından ailelere çocuklarına karma aşısı yaptırmaları yönünde çağrı yapıldı. Bu çağrıya tepki gösteren Ortodoks Yahudi ailelerin çoğunluğu ve bazı Ortodoks Hırisitiyanlar inançlarına aykırılığı gerekçe göstererek çocuklarının aşılanmasını reddetti.

Aileler Yasaya Öfkeli

Salgın rahatsızlıkların etkili olduğu durumlarda dini nedenleri gerekçe göstererek aşı yapılmasını reddetme tercihine New York eyalet meclisinin her iki kanadı kabul ettiği yasa ile yasak getirdi. Bu yasağa öfkelenen aileler, dini özgürlüklerinin kısıtlandığını dile getirerek tepki gösterdi. Yasayı düzenleyenler ise çocukların aşılanmamasına yönelik bir ibarenin ne Tevrat’ta, ne İncil’de, ne de Kur’an-ı Kerim’de bulunmadığını söylüyor.

Toplum Sağlığı Risk Edilemez

Eyalet meclisinin her iki kanadında da kabul gören yasayı vakit kaybetmeden onaylayan New York Valisi Andrew Cuorno, “Dini özgürlüğü anlasam da aşı karşıtlarının teorilerininde farkındayım. Ne var ki toplum sağlığı riske girdiği zaman her iki argümanda değersiz kalıyor.” dedi.  

Kızamık ve bazı diğer rahatsızlıklara karşı yapılan aşıların çocuklarda otizme yol açtığına dair kampanyalar dünya genelinde yürütülürken, durumu ciddiyetinin altını çizen sağlık görevlileri ise bu kampanyaların toplum sağlığını tehdit ettiğini ifade ediyor.  

New York ABD kızamık salgını çocuk aşı toplum sağlığı son dakika haber