Artık taktik değiştirdiler! Otomobil sahipleri önlem almalı: Sadece 5 dakikada...

TAKİP ET

Hırsızlar her teknolojiye ayak uydurmaya başladı. Güncel teknolojilerden kartlı sistem anahtarsız giriş özelliği olan otomobilleri gözlerine kestiren hırsızlar yanlarında kodlama cihazı getirerek bu otomobilleri ele geçirebiliyor. Eski arabaların yanı sıra kartlı sistem olan son teknoloji otomobillerde tehlike altında.

Otomobil hırsızlarında numara bitmiyor. Eskiden mekanik anahtarı olan araçları gözlerine kestiren hırsızlar, artık anahtarsız giriş özelliğine olan otomobillerin hırsızlığına başladı. Araç güvenlik sistemleri uzmanı Ahmet Altun, anahtarsız giriş özelliğine bulunan araç sahiplerine uyarıda bulundu. Hırsızlar artık yanlarında kodlama cihazı getirerek kısa süre içerisinde son teknoloji araçları çalmaya başladı.

ANAHTARSIZ ARAÇLARI HEDEFE KOYDULAR

Ahmet Altun hırsızların yöntemi hakkında vatandaşları uyararak, “Eski araçlarda mekanik anahtar dediğimiz sistem var. Bu sistem aracın çalınmasını zorlaştırıyor. Çünkü hırsızın öncelikle bu mekaniği aşması gerekiyor. Yani anahtarı işlemesi lazım. İşte bu yüzden artık taktik değiştirdiler anahtarsız kartlı araçları hedefe koydular. Yeni araçlar ise start-stop özelliğine sahip. Yani anahtarsız giriş. Kumandamızın açma düğmesine bastığımız zaman veya kapama düğmesine bastığımız zaman araca her defasında farklı bir kod gönderiyor. Bu da araç için bir önlem tabi ki.” ifadelerini kullandı.

‘SADECE 5 DAKİKADA ARACI ÇALIŞTIRIP BASIP GİDİYOR'

Hırsızların yeni teknolojilere meydan okuduğunu ifade eden  Altun, “Aracın içerisine girdikten sonra kodlama cihazını OBD soketi dediğimiz bir soketi var. Oradan bağlayarak araca anahtar kodlayabiliyorlar. Kodlama cihazı ile bu kodlamayı yaptıktan sonra eğer start-stop özelliğine sahipse start özelliğine basması yetiyor. Yani hırsızın kodlama yapıp aracı çalması sadece 5 dakikasını alıyor. Kendi aracına binmiş gibi basıyor ve gidiyor.” dedi.

ARACINIZIN HAFIZASINDA KAÇ ANAHTAR VAR? MUTLAKA KONTROL ETTİRİN!

Araç sürücülerine uyarıda bulunup önlem alması gerektiğini ifade eden Altun, “Eve girdiğimiz zaman öncelikle aracımızın anahtarını güvenli bir yere koyalım. Eğer ikinci el araç satın almışsak aracımızın hafızasında kaç tane anahtar kayıtlı olduğunu bir kontrol ettirmemiz lazım. Güvenlikli otoparklara araçlarımızı park etmek tabi ki önemli. Biraz çağın gerisinde kalmış ama çok da şüpheleniyorsak direksiyon kilidi de kullanılabilir.” şeklinde konuştu.

 

Otomobil hırsızlar taktik değiştirdi