Anlatılanlardan korkan davulcular bu mahallede davul çalmıyor! 'Pilava' diye bağırıyorlar

TAKİP ET

Bursa'da yüzyıllardır Emirsultan Hazretleri'nin türbesi ile camisinin yer aldığı mahallede davulcuların davulunun patladığı, tokatlandığı, aklını kaybettiği ve farklı olayların yaşandığını büründüğü yönündeki rivayetlerinden korkan davulcular, mahalle sakinlerini 'Pilava pilava' diye bağırarak zillerine basıp sahura kaldırıyor.

'YÜZYILLARDIR DEVAM EDEN DAVUL ÇALMAMA KÜLTÜRÜ'

Mahallede yaşayanlardan biri olan Mustafa Duman, “Bu mahallede 20 yıldır yaşıyorum. Benim bildiğim kadarıyla yüzyıllardır davul çalmama kültürü burada devam ediyor. Bazı rivayetlere göre geçmiş zamanlarda davul çalan vatandaşlarımızın bazı olaylar yaşamasından dolayı tedirginlik yaşanıyor. O yüzden bu bölgede davul çalmamaya özen gösteriliyor ve mahalle sakinlerini ‘pilava’ diye bağırarak, sahura kalkmasına yardımcı oluyorlar. Biz de burada yaşayan kişiler olarak bu durumdan bu kültürden memnunuz” şeklinde konuştu.

Bir diğer mahalle sakini ise , “86 yaşındayım. Doğma büyüme buradayım. Davul çalındığını görmedim. Davulcular vatandaşları burada sahura zillere basarak ve ‘pilava’ diye seslenerek uyandırıyor” ifadelerini kullandı.

Uzun yıllardır davulculuk mesleğini icra eden Feridun Karabıyıkoğlu, “Emirsultan Hazretleri bu mahallede davul çalınmasını istemediği için burada davul çalmıyoruz. Her ramazan ayında buraya gelerek ‘pilava’ diye vatandaşlara sesleniyoruz. Eskiden tokmakla kapılara vurulurdu, şimdi onun yerine biz de zillere basıyoruz. Yüzyıllardır devam eden bir gelenek. Vatandaşlar bu durumdan memnun, biz de vatandaşlardan memnunuz" ifadelerini kullandı.

Bursa davul Ramazan