Ankara'da NATO Zirvesi Alarmı: 56 Bin Personel Görevde, Kritik Yollar Trafiğe Kapatılıyor

TAKİP ET

Ankara, 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi öncesinde olağanüstü güvenlik önlemleriyle adeta koruma altına alındı. Zirve kapsamında başkentte 56 bin güvenlik personeli görev yaparken, birçok ana arter ve bağlantı yolu araç trafiğine kapatıldı.

Dünyanın dikkatle takip ettiği zirve öncesinde Ankara’da tüm hazırlıklar tamamlandı. Liderlerin güvenliğini sağlamak ve kamu düzenini korumak amacıyla emniyet ve jandarma ekipleri geniş çaplı bir görev planı uygulamaya aldı.

Toplam 56 bin personelin sahada olduğu güvenlik organizasyonunda, 48 bin emniyet mensubu aktif görev yaparken, 7 binden fazla jandarma personeli de kritik bölgelerde konuşlandırıldı. Özellikle Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, liderlerin konaklayacağı oteller ve bu noktalara ulaşımı sağlayan güzergahlar sıkı güvenlik çemberine alındı.

Ankara 6 Bin Kamera ile Anbean Takip Ediliyor

Fiziki önlemlerin yanı sıra teknolojik altyapı da en üst seviyede kullanılıyor. Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS) aracılığıyla yaklaşık 6 bin kamera üzerinden şehir genelinde anlık izleme yapılıyor. Öte yandan siber tehditlere karşı da önlemler artırıldı; sanal devriyeler internet ortamında 7 gün 24 saat esasına göre denetim gerçekleştiriyor.

Trafikte Kapsamlı Düzenleme

Zirve süresince alınan tedbirler sadece güvenlikle sınırlı kalmadı, ulaşım düzeni de yeniden şekillendirildi. Kamu kurumlarında çalışan birçok personelin izinli sayılması trafik yoğunluğunu azaltırken, bazı kritik yollar güvenlik gerekçesiyle araç trafiğine kapatıldı.

Valilik tarafından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi çevresindeki birçok cadde ve bulvar, yarın sabah saat 07.00’den çarşamba günü 23.59’a kadar tamamen trafiğe kapalı olacak. Bu güzergahlara araç parkına da izin verilmeyecek, park halindeki araçlar kaldırılacak.

Konvoy Güzergahlarında Anlık Kapanmalar

Liderlerin konaklayacağı bölgeler ile toplantı alanlarına ulaşım sağlayan bazı cadde ve sokaklar ise yalnızca konvoy geçişleri sırasında kısa süreli olarak trafiğe kapatılacak. Bu alanlarda da park yasağı uygulanacak ve ihlal durumunda araçlar çekilecek.

Özellikle Yenimahalle ve Çankaya ilçelerinde çok sayıda sokak ve cadde bu kapsamda önlem listesine alındı. Ayrıca Ankara Çevre Yolu, önemli bulvarlar ve merkezi arterler de konvoy geçişlerine bağlı olarak geçici sürelerle ulaşıma kapatılabilecek.

Sürücülere Alternatif Güzergah Uyarısı

Yetkililer, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için alternatif yolları kullanmaları gerektiğini vurguladı. Mevlana, Anadolu ve Atatürk bulvarlarını kullanacak sürücüler için farklı güzergahlar önerilirken, trafik işaretleri ve yönlendirmelere uyulmasının önemine dikkat çekildi.

Detaylı yol kapatma bilgileri ve alternatif güzergahlara ilişkin haritaya Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden erişilebileceği bildirildi.

Ankara NATO