Aman Dikkat! Uzmanlar Uyardı: "Eyyam-I Bahur" Sıcakları Geliyor

TAKİP ET

Uzmanlar uyardı, bu hafta başından itibaren yurt genelinde yazın En Sıcak Günler Yaşanacak. Günümüzdeki adıyla "Afrika", "cehennem" ve "çöl" sıcakları, eskilerin deyimiyle de "eyyam-ı bahur" Türkiye'yi etkisi altına alacak.

Uzmanlar uyardı, bu hafta başından itibaren yurt genelinde yazın En Sıcak Günler Yaşanacak. Günümüzdeki adıyla  "Afrika", "cehennem" ve "çöl" sıcakları, eskilerin deyimiyle de "eyyam-ı bahur" Türkiye'yi etkisi altına alacak.

Eskiden insanların yaz mevsiminin en sıcak günlerini ve borcu Birilerine ifade etmek için kullandığı eyyam-ı bahur sıcakları Türkiye'ye gelecek haftadan itibaren etkisi altına alacak. 31 Temmuz ile 7 Ağustos tarihleri arasına denk gelen eyyamı bahur sıcakları günümüzde "çöl sıcakları", "cehennem sıcakları" ve "Afrika sıcakları" gibi  isimlerle de biliniyor.

İSTANBUL’DA ETKİLENECEK
AA muhabirine Açıklama yapan TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse,  bir süredir İstanbul'da sağanak yağışların etkili olduğunu hatırlatarak Bu haftadan itibaren başta İstanbul olmak üzere yurdun bütün kesimlerinde sıcak hava dalgasının etkinliğini göstereceğini söyledi.  Ege ve ülkenin Güney Sahillerinde şimdiden kavurucu sıcakların başladığını dile getiren Köse açıklamasının devamında,

"Antalya, Adana gibi illerde havaalanında uçaktan inildiğinde, insanın yüzüne sanki sıcak üfleyen fan vurur ve bir anda etraf bulanıklaşır. İşte bu eyyam-ı bahur sıcakları olarak adlandırır. Bugünlerde de o sıcakları yaşıyoruz.  İstanbul'da hava sıcaklıkları bu haftadan itibaren 35 dereceye çıkacak, güney ve güneydoğu bölgelerinde sıcaklık 40 derece ve üzerinde seyredecek. Nem, sıcak havayı daha sıcak hissettirir, insanı bunaltır. Nemin yüzde 60 ve üstü ile yüzde 30 ve altı rahatsız eder. Sıcaklık 33 derece, nem oranı yüzde 65 olduğunda,  gölgede hissedilen sıcaklık 41 derece, güneş altında ise 10 derece daha ilave edildiğinde 51 derece olacaktır. Bu da insanları bunaltacaktır. İstanbul'da da insanı en çok nem etkiliyor. Nemin etkisiyle 35 derecelik sıcaklık, 45 derece olarak hissedilecek."  ifadelerini kullandı.

SAAT 10.00 İLE 16.00 ARASINDA GÜNEŞTEN UZAK DURUN
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası 2. Başkanı Ahmet Köse, açıklamasında özellikle sıcak havadan etkilenmemek için saat 10.00 ila 16.00 arasında mümkün olduğu kadar güneşten uzak durulması ve gölge alanların tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Son dakika istanbul uyarı meteoroloji çöl sıcakları son dakika son dakika haberi Eyyam-I Bahur