Alman Bilim Adamları: Marmara Denizi'nde Şiddetli Deprem Riski Fazla

TAKİP ET

Marmara Denizi'ndeki tektonik hareketlerin gerginliğinden dolayı şiddetli bir depremin olabileceği yönünde Alman bilim adamlarından ikaz geldi.

Marmara Denizi’ndeki tektonik hareketlerin gerginliğinden dolayı şiddetli bir depremin olabileceği yönünde Alman bilim adamlarından ikaz geldi. Olması muhtemel depremin şiddetinin ise 7.1 ile 7.4 aralığında olması bekleniyor.

Kiel’deki GEOMAR Helmhotz Okyanus Araştırma Merkezi’nde görevli jeofizikçi Dietrich Lange, Marmara Denizi’nde şiddetli bir deprem olabileceği yönünde ikazda bulundu.

Dietrich Lange’nin Marmara Denizi’ndeki şiddetli deprem beklentisine yönelik Nature Communications dergisinde yayınlanan makalesinde şu ifadelere yer verildi:

“Marmara Denizi’ndeki tektonik hareketlerde büyük bir gerginlik gözlenmektedir. Bu tektonik gerginlik 7.1 ile 7.4 aralığında şiddetli bir depreme neden olabilir. Bu tektonik gerginlik bu şiddette bir depremin olabilmesi için yeterlidir.”

Avrasya ve Anadolu tektonik plakalarını ayıran Kuzey Anadolu Fay Hattı Marmara Denizi’nin altında yer almaktadır.

Alman bilim adamları, iki buçuk yıldan bu tarafa GEOMAR tarafından geliştirilen ölçüm sistemi olan GeoSEA ile Marmara Denizi’nin 800 metre derinliğinde ölçümler yapıyor.

GeoSEA Proje yöneticisi Heidrun Kopp tarafından yapılan açıklamaya göre Marmara Denizi’ndeki tektonik gerginlik olası bir deprem esnasında çözülürse Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda dört metreyi aşkın hareketlilik meydana gelir.  

Kopp tarafından yapılan açıklamada muhtemel bir depremin olması halinde büyük bir yıkıma yol açabilecek tsunami dalgasının oluşma ihtimalinin bulunmadığı ifadesinede yer verildi.

Alman bilim adamları, Marmara Denizi’nde meydana gelebilecek muhtemel bir depremin tarihi hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı. Buna gerekçe olarak herhangi bir değerlendirmede bulunarak paniğe neden olmak istemediklerini belirttiler.

17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen depremede değinilen açıklamada muhtemel bir sarsıntının meydana gelmesi halinde Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda ağır sonuçlara neden olabileceği vurgulandı. 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen 7.4 şiddetindeki depremde 17 binden fazla vatandaşımız yaşamını kaybetmişti.

Marmara Denizi Kuzey Anadolu Fay Hattı GEOMAR tektonik hareket GeoSEA son dakika haber