AFAD gönüllüsü işçi: Dayanışma amacıyla deprem bölgesine gittiğim için işten çıkarıldım

TAKİP ET

Şanlıurfa'da bulunan bir şirkette çalışan Fethullah Kaya isimli bir işçi, AFAD gönüllüsü olarak deprem bölgesine giderek yardımlara katıldığını ifade etti. Kaya, iş verenin bilgisinin olmasına rağmen, şirket yetkilileri tarafından 'Gözümüz tutmadığı için çıkardık' diyerek işten çıkarıldığını iddia etti.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 6 Şubat tarihinde yaşanan depremlerin ardından dayanışma için deprem bölgesine gelen ve AFAD gönüllüsü olarak yardımlara katılan işçi işten çıkarıldı. Kaya, OHAL ilan edilen deprem bölgelerinde yer alan kentlerde işten çıkarmaların yasak olduğu halde işten çıkarıldığını ifade ederek hukuki yollara başvurdu.

‘NURDAĞI, ADIYAMAN, PAZARCIK VE HATAY’DA ÇALIŞMALARA KATILDIM’

Sputnik’e açıklamalarda bulunan Fethullah Kaya “Şanlıurfa’da yaşadığım için depremi kendim de yaşadım. AFAD gönüllüsü olduğum için ilk andan itibaren ailem başta olmak üzere herkese yardımcı oldum. Şebekeler yoktu ve AFAD il müdürlüğüne gittim ekipmanları alıp Urfa'daki enkaz çalışmalarına katıldım. Şanlıurfa katıldığım enkaz çalışmalarında ilk günde birçoğuna müdahale edildiği ve diğer illere yardıma gidilmesi gerektiği için ekiplere ayrılıp en yakın illere giderek orada çalışma yürüttük. Nurdağı, Adıyaman, Pazarcık ve Hatay bölgelerine hem enkaz çalışmalarına lojistik ihtiyacına göre birçok çalışmalar da bulundum” ifadelerini kullandı.

‘İŞ VERENİN BİLGİSİ DAHİLİNDE GİTTİM’

15 gün boyunca yardımlara katıldığını ifade eden Kaya, “Bölgede şebeke sorunu olduğu için iş verene 7 Şubat tarihinde bilgi verdim ve kendilerinin deprem bölgesinde olduğundan dolayı iş yerinin kapalı ve ‘çalışmalar bittiğinde geri gelebilirsin’ dediler. Ben bu doğrultuda en kaz çalışmalarına katıldım. 15 Şubat tarihinde iş yerinde sorumlu olan personel bana iş yerine geri gelmemi söyledi. Hatay’da olduğumu, buradaki çalışmaların sürdüğünü ve birkaç gün gecikeceğimi söyledim. 21 Şubat günü geri dönüp işe başladım.” dedi.

‘HASTANEDEYKEN MESAJ ATIP İŞTEN ÇIKARDIKLARINI SÖYLEDİLER’

Deprem bölgesinden dönmesinin ardından soğuk hava koşulları nedeniyle hasta olduğunu ve sonrasında gittiği hastanede 2 Mart tarihi itibariyle işten çıkarıldığını öğrendiğini ifade etti. Kaya, konuşmasının devamında, “Hastanedeyken iş yeri personel, bana mesaj atarak ‘işten çıkarıldın. Maaşın ayın 15’inde yatacaktır’ dedi. iş yerinin aradım ama hiçbir gerekçe sunulmadı. Hukuksal süreci başlattım. Süreç başladıktan sonra sisteme baktığımda çıkışımın 13 Şubat’ta verildiğini fark ettim. Şuan süreç ara bulucuda. Sendika ve avukatlar da süreci takip ediyor.” dedi.

ŞİRKET ORTAĞI: GÖZÜMÜZ TUTMADIĞI İÇİN ÇIKARDIK

Konu hakkında açıklamada bulunan şirket ortaklarından Medeni Bureç ise olaya ilişkin, “Yalan ve yanlış beyanda bulunmuş. Bu arkadaşımız yaklaşık 1 aya yakın bizde çalıştı. Ama işimizi görmeyen bir arkadaştı. Önceki hayatı ile ilgili de ortağımıza verdiği bilgilerden dolayı gözümüz tutmadığı için çıkardık. Hiçbir iş yerinin bilgisi dahilinde kimse bir yere gidip gelemez. AFAD’ta resmi bir kaydı yok, gönüllü çalışmış. Bu benim iznimle gerçekleşecek bir şey değil. Yalan beyanda bulunuyor. Savcılığa verecektik ama araya tanıdıkları girdiği için vazgeçtik ama bir daha yalan beyanda bulunursa savcılığa veririz. Bir ay bile çalışmamış ki 15 günü deneme sürecidir. Bizi zarar uğratmış, bize site aldırttı 25 bin lira vermişiz. Şifresini söylemeden kaçıp gitti. Etik ve ahlaki değerlere uymadığını gördüğümüz için yollarımızı ayırdık.” ifadelerini kullandı.

AFAD Gönüllüsü işten çıkarma