ABD, O Ülkeyi Tehdit Etti! Sonu Libya'ya Benzeyebilir

TAKİP ET

Nükleer ile ilgili ABD ile bir anlaşmaya varması hususunda...

Nükleer ile ilgili ABD ile bir anlaşmaya varması hususunda Kuzey Kore’ye uyarı yapan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, anlaşmanın sağlanmaması durumunda Kuzey Kore’nin akıbetinin Libya’ya benzeyebileceğini söyledi.

Amerikan Fox News kanalı ile bir mülakat gerçekleştiren ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore ile ilgili tehdit seviyesine varan çok sert açıklamalar yaptı.

Başkan Yardımcısı Pence, “Libya modeli hakkında geçen hafta bir takım konuşmalar yapıldı. Başkan Trump, Kuzey Kore hakkındaki görüşlerini açıkça söyledi. Kim-Jong-un bir anlaşmaya yanaşmadığı takdirde Kuzey Kore’nin, Libya modeli ile sonuçlanma olasılığı yüksek.” şeklinde konuştu.

Libya Modeli Polemiği

Libya modeli ile ilgili yapılan benzetmenin Pyongyang hükümeti tarafından tehdit olarak algılandığına değinen spiker, Pence’ye ‘Bu gerçekten bir tehdit mi?’ sorusunu yöneltti. Bu soruyu Pence, ‘Tehditten daha ziyade gerçek.’ şeklinde yanıtladı.

Beyaz Saray Güvenlik Danışmanı John Bolton tarafından Kuzey Kore ile ilgili yapılan ‘Libya Modeli’ önerisinin ardından  ABD Başkanı Donald Trump, 2003 senesinde o zamanın ABD Başkanı George W. Bush tarafından Libya ile imzalanan nükleer anlaşmanın bir benzerinin Pyongyang hükümeti ile yapılmasını istemediğini açıklamıştı.

Danışman Bolton tarafından yapılan ‘Libya Modeli’ önerisine sıcak bakmayan Başkan Trump, “Libya modeli ile Libya önemli ölçüde yok edildi. Bu açıdan bu model çok farklıydı. Bu modelde Kaddafi’nin görevde tutulmasına yönelik bir anlaşma mevcut değildi. Kuzey Kore ile bir anlaşma sağlanamadığı takdirde bu model düşünülebilir.” şeklinde konuştu.

Kuzey Kore Tepkili

Kuzey Kore, Libya modeline sıcak bakmamış ve olumsuz tepki vermişti. Başkan Yardımcısı Pence tarafından bu konunun tekrar gündeme getirilmesi ise bir nebze durulan tartışmaları tekrar alevlendirebilir.

12 Haziran tarihinde Kuzey Kore Lideri Kim-Jong-un ile yapılması düşünülen görüşmenin akıbeti ile ilgili Başkan Trump, “Tarafımıza ulaşan bir bildirim yok. Üstelik bir şey görmedik ve duymadık. Neler olacağına hep beraber tanıklık edeceğiz.” açıklamasını yapmıştı.

ABD ve Güney Kore tarafından yapılan ortak askeri tatbikat ise Kuzey Kore tarafından provokasyon olarak değerlendirilmişti. Bu tatbikatın ardından Güney Kore ile yüksek düzeyli müzakereleri askıya alan Kuzey Kore, Trump ile Kim arasında gerçekleştirilmesi düşünülen görüşmenin ise riske girebileceğini bildirdi.

 

ABD Kuzey Kore nükleer Mike Pence Libya Pyonyang