7 yıldan 1 yıla düşürüldü: Kullanılmayan cep telefonu pasife alınacak

TAKİP ET

Elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet sağlamayan cep telefonlarının IMEI'lerinin pasife alınması, 7 seneden 1 seneye indirildi . Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olacak. Telefon satıcıları bu konuya ilişkin vatandaşları uyardı. 

TBMM'de cep telefonlarının kimlik bilgileri kayıtları hakkında oluşturulan düzenleme ile şebeke almayan cep telefonlarının pasif duruma getirilmesi için gerekli olan süre düşürülmüştü. Kaçakçılığın ve IMEI klonlanmasını durdurmak için hayata geçirilen yeni kanun Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. 

Telefon satıcıları ise kullanılmayan telefon hakkında vatandaşlara uyarıda bulunurak yasanın kendilerini olumsuz etkileyeceğini ifade etti. 

'ÇÖP OLACAK' 

Yaklaşık 18 yıldır iletişim sektöründe çalıştığını ifade eden Şirin Göktimur, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek olan yasadan olumsuz etkileneceklerini belirtti. 
 
1 yıl boyunca vitrinde satılmayı bekleyen ve telefonun sinyal almadığı halde pasife alınmasıyla mağdur olacaklarını ifade eden Göktimur, "Bu yasa içerisinde bir yıl boyunca sinyal alınmayan cep telefonlarının kullanıma kapanacağı bildirildi. Yani bu da demektir ki bu telefonların iletişimi kesilip çöp olacak" ifadelerini kullandı. 
 
Dükkanında çeşitli marka telefonların olduğunu belirten Göktimur, bazı ürünleri 1-2 yıl boyunca satılamadığını aktardı. Bu kanun ile birlikte bir sene içerisinde 30-40 tane her esnafın satılamayan cep telefonu olduğunu belirtti. 

''TELEFONUN SINYAL ALMASINI SAĞLAYIN' 

Vatandaşlara arızalı telefonu evde bekletmemeleri hakkında uyarılarda bulunan Göktimur, kısa süre içerisinde telefonlarını tamir ettirmeleri gerektiğini ifade etti. 

Ayrıca bir sene içerisinde mutlaka en az bir telefona SIM kartını takıp cihazın sinyal alması gerektiğini ifade eden Göktimur, "Eğer bu yapılmazsa mağduriyetler yaşanabilir” şeklinde konuştu. 

telefon pasit imei