43 yılın ardından suya kavuştular: 'Bütün dünya duysun, benim de suyum var'

TAKİP ET

Nüfusu az olması sebebi ile su bağlantısı sunulamayan Türkiye'nin en kuzeyi İnceburun, kurulan tesisat ile halk suya kavuştu. 43 yıldır yaşadığı evinde su olmadığını dile getiren Makbule Çilesiz, suya kavuşmanın mutluluğunu ağlayarak ifade etti. Çilesiz, 'Bütün dünya duysun, benim de suyum var' dedi. 

Geçmiş senelerde Sinop’un İnceburun bölgesinde nüfusu az olması sebebi ile su bağlantısı sağlanamadı. İnceburun’da ikamet eden Makbule Çilesiz’in 43 senedir çektiği su hasreti, son senelerde bölgenin turizm odağı haline gelmesi ile çözüldü. 

'BÜTÜN DÜNYA DUYSUN, BENİM DE SUYUM VAR' 

Suya kavuşan 59 yaşındaki Makbule Çilesiz, “1980 yılında evlendim, buraya gelin olarak geldim, yıllardır burada yaşıyorum. Hiç su yoktu, Allah’a çok şükür şimdi her şeye kavuştum. Bütün dünya duysun benim de suyum var” ifadelerini kullandı. 

'ESKİYİ HATIRLATIRSAN BEN AĞLARIM' 

Eskilere ilişkin soru sorulması üzerine Çilesiz, “Eskiyi hatırlatırsan ben ağlarım. Ama ağlayım, mutluluk gözyaşı. İnanır mısınız kayalarda su birikirdi, tas ile kovaya doldurup hamur yoğurup çocuklarıma ekmek yapardım. Oyma kayalara yağmur suyu birikirdi, ben oradan tas ile su alıp çamaşırları yıkardım, ekmek pişirirdim. Şimdi ise suyum geldi, Allah’ıma çok şükür. En büyük hayalim buydu, 43 yıllık hayalime beni kavuşturdular Allah razı olsun” diye konuştu. 

Buraya gelen turistlerin de su olmaması sebebiyle büyük sıkıntılar çektiklerini ifade eden Çilesiz, “Buraya gelirlerdi, kapımı çalarlardı. Biz en son hazır su içmeye başladık, suyumu gelenlere veriyordum sonra bize kalmıyordu, sonra gelenlere veremiyordum. Onları da öyle susuz yollayınca başımı yastığa koyamazdım. Ama şimdi gelsinler, kovayla vereyim” dedi. 

11.5 KİLOMETRE UZAKTAN SU GETİRİLDİ 

Sinop İl Genel Meclis Başkanı Yakup Üçüncüoğlu, konuya ilişkin, “Şimdiye kadar hiç su yoktu, yapılan sondajlarda deniz suyu çıktığı için, burada da fazla yerleşim olmadığı için şimdiye kadar bu şekilde düşünülmemiş. Biz turizmin daha da yaygınlaştığı son dönemde hem buradaki fenere hem de buraya tuvalet yerleştirerek insanların ihtiyacını gidereceği suyu 11,5 kilometreden getirdik. Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) ile yeni bir projeye başlıyoruz. İnsanlarımız buraya geldiği zaman oturma ve yürüyüş yerleri, gün batımını seyredebilecekleri fotoğraf çekebilecekleri seyir terası gibi güzel bir alan oluşturacağız” ifadelerini kullandı. 

Sinop su şebekesi 43 yıl