3T Kulanımı Çocuklarda Gerekli mi?

TAKİP ET

3T tekonolojisi olarak adlandırılan televizyon, tablet ve telefon kullanımını yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelse de çocuklar için kullanımının gerekli olup olmadığı en fazla tartışılan konular arasında yer almaktadır.

3T tekonolojisi olarak adlandırılan televizyon, tablet ve telefon kullanımını yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelse de çocuklar için kullanımının gerekli olup olmadığı en fazla tartışılan konular arasında yer almaktadır. Çocuklar için 3T kullanımını engellemek günümüzde artık imkansız hale gelse de 3T ile içli dışlı olmalarının önüne geçilebilir.

            Ebeveynler tarafından en fazla araştırılan konular arasında 3T kullanımının çocuklar için yararları ve zararları, 3T kullanımını azaltmanın yöntemleri ve gerçekten gerekli olup olmadığı yer almaktadır.

            Okul öncesi çocuklar için 3T kullanımı daha fazla oyun oynamaya ve vakit geçirmeye yöneliktir. 3T teknolojisi, ebeveynleri tarafından çocuklara doğru yaş, süre ve şekillerde kullandırılırsa el-göz koordinasyon becerilerini geliştirdiği konunun uzmanları tarafından ifade edilmektedir. 3T teknolojisinin çocuklara en büyük faydalarından biri ise hiç tanımadığı yaşantıları çocuklara öğretmesidir. Örneğin şehirde büyüdüğü için köy yaşantısını hiç tanımayan bir çocuk, köy yaşantısını bu teknoloji sayesinde tanıyarak fikir sahibi olabilir. Aynı durum köyde yaşayan bir çocuğun şehir yaşantısını tanıması içinde geçerlidir.

            Günümüzde 3T teknolojisinin çocuklar açısından zararları çok sık gündemimize gelmektedir. 3T teknolojisini geliştiren insanların, çocuklarını oyuncakta dahil olmak üzere teknolojiden arınmış ortamlarda büyüttükleri düşünüldüğü zaman insanlara hak vermek gerekir. Çünkü bu teknolojinin geliştiricileri, 3T teknolojisinin çocuklara verdiği zararların bilincededirler. 3T teknolojisinin çocuklar açısından en büyük zararları ise çocuğu hareketsiz bırakması, asosyalleştirmesi, bedensel ve bilişsel gelişimine olumsuz etki etmesidir.

            0-6 yaş grubunda yer alan ve 3T ile içli dışlı büyüyen çocuklarda çevreyle iletişim, hayal kurma, problem çözme, yaratıcılık, hatta zeka geriliği gibi sorunlar gözlenmiştir. Ayrıca çocuklar, 3T ile vakit geçirirken bilinçsiz yemek yediğinden obezite, sürekli uyarıldığından uyku bozukluğu, maruz kaldığı radyasyon, zararlı ışınlar, devamlı aynı alana bakma yüzünden göz bozukluğu, beyin fonksiyonlarının tek bölgesi çalıştığından öğrenme güçlüğü, kötü örneklerle karşı karşıya kaldığından saldırganlık, beyin tümörü ve bağımılılık riskleriyle karşı karşıya kalırlar.

            3T kullanımının yararları olmasına rağmen zararları göz önünde bulundurulduğu zaman çocuklarda kullanımı çokta gerekli olmayıp, mümkün olduğunca uzak tutmak ya da sınırlı kullanımını sağlamak çocuğun hem psikolojik hem de fiziksel sağlığı açısından yararlıdır.

3T teknolojisi çocuk psikolojik risk fizyolojik risk ebeveyn