24 bin TL'ye hamal bulamıyor: 'Kahvaltılarını da hazırlıyorum, yoksa ben işçilerin annesi miyim?'

TAKİP ET

Günlük 800 TL'ye hamal, 1000 TL'ye de fabrika işçi bulamadıklarını ifade eden zeytinyağı fabrikası işletmesi sahibi Şengün, "İşçilerimin gönüllerini hoş tutmak için onlara yemek bile hazırlıyorum ama yine de en büyük sorun çalışacak kişi olmaması" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de adet bakımından en çok zeytin ağacı bulunan illerden Aydın'da zeytin sezonu hareketliliği devam ediyor. Üreticiler tarafından toplanan zeytinlerin yağhane serüveni sürerken, çiftçilerin önemli geçim kaynaklarından birisi olan ve özenle ağaçtan toplanan zeytinler son teknoloji ile donatılan yağhanelerde sıkım işlemi gerçekleştirilerek zeytinyağı haline dönüştürüyor.

Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki yağhane işletme sahibi olan Mehmet Cemal Şengün, Aydın'ın Türkiye'de yaşanacak en güzel şehirlerden biri olduğunu belirterek, "İnsanlar artık alın teri dökmeden, kolay yoldan para kazanmanın yollarını arıyorlar. Biz sezonda burada mesai yapıldığında günlük 3 bin TL'ye çalışacak işçi bulamıyoruz" dedi.

‘SADECE DİP ZEYTİNİ TOPLAYARAK BİNLERCE LİRA ELDE ETMEK MÜMKÜN’

Yağhane işletmesi sahibi Şengün, Türkiye'de insanların işsizlikten yakındığını fakat çalışmak isteyenlere yönelik her zaman işin olduğunu ifade ederek, "Bir çuval çürük dip zeytini 500 TL. 2 çuval çürük zeytin sat, 1 çuval şeker al. O pahalı, bu pahalı diye bir şey yok. Evli bir çift sezonda devamlı dip zeytin toplayıp gelerek sattılar. 160 bin TL'lik zeytin satmışlar. 140 bin 160 bin TL karı-koca zeytin toplamış. 3 ayda kazandıkları parayı 12 aya yaysak bile aylığı 12 bin civarına tekabül ediyor. 3 ay çalış geriye kalan zamanda yat. Burada çalıştığının haricinde git istersen başka bir işte de çalış, parana para kat. Dağlarda dip zeytinleri başta olmak üzere birçok yerde zeytinler ağaçların başında kaldı. Hani işsizlik vardı? Toptan 80 TL'den yağ alıyoruz. Dağdaki zeytinleri toplayıp gelseler güzel para kazanırlar. Sonra 'hükümet kötü' diyorlar. Hangi hükümet gelirse gelsin insanlarımız çalışmazsa parasız kalmaya mahkumlar. Bu sene zeytinin yoğun senesi olmamasına rağmen çalışacak adam yok. 700-800 ağacı olan birine daha yeni işçi bulabildik." ifadelerini kullandı.

Şengün, konuşmasının devamında, "Kimse bana işsizlikten söz etmesin. Bir çuval zeytin yaklaşık 500 TL dağlardaki zeytinler toplanmadı. Aylık 30 bin liraya yakın para teklif ediyoruz yine de çalışacak adam bulamıyoruz. İşçilerimin gönüllerini hoş tutmak için onlara yemek bile hazırlıyorum ama yine de en büyük sorun çalışacak kişi olmaması" dedi.

‘AZICIK SESİN YÜKSELSE İŞİ BIRAKIP GİDENLER OLUYOR’

Yağhanede sezonda işçilerinin güzel paralar kazanabileceğini dile getiren Şengün, "Burada normal şartlarda günlük bin TL mesaiye kaldıklarında 2 buçuk 3 bin TL ustalara yevmiye veriyoruz. Hamalların yevmiyesi ise 800 TL. Mesaiye kaldıkları zaman da onlara bin TL veriyoruz. Hal böyleyken çalışacak adam bulamıyoruz. Bizim bu iş 3-4 ay sürüyor ama o zaman içerisinde bir yılda kazanacağın parayı burada alıyorsun. Ben dağdan zeytinleri getirecek şoför bulamıyorum. İşçileri 'canım, gülüm' diye diye buraya getiriyorum, çalıştırıyorum. İşçilerime sabah gönülleri olsun diye kahvaltısını hazırlıyorum. Böyle bir şey mi var? Ben patron muyum yoksa işçilerin annesi miyim, bilemedim. Gönüllerini etmek için onlara yemek pişiriyorum. Azıcık sesin yükselse 'Sen bana ne bağırıyorsun' deyip işi bırakıp gidenler oluyor" şeklinde konuştu.

Aydın zeytinyağı işçi